donderdag 4 september 2008

Dijkstra droomt nog van VU-fusie

Bron: De Stentor

ZWOLLE - In zijn elfde en laatste openingsspeech van een nieuw hogeschooljaar stond Windesheimbestuurder Hein Dijkstra bijna net zo onwennig voor de zaal als de eerste keer. Tijdens de korte terugblik op de voorbije tien jaar constateerde Dijkstra dat Windesheim in alle opzichten is gegroeid, maar ontkwam hij ook niet aan de conclusie dat de fusie tussen de Vrije Universiteit en Christelijke Hogeschool Windesheim niet heeft gebracht wat werd verwacht.

Sterker nog, vanaf volgend jaar krijgen beide onderwijsinstellingen, zoals deze krant eerder berichtte, weer een eigen College van Bestuur. Duidelijk is dat Dijkstra, die vertelde zich op en top Windesheimer te voelen, wel deel zal uitmaken van dit bestuur, maar niet de voorzitter wordt. Kort gaf hij een persoonlijke reactie op de ontvlechting van de twee besturen. " Zes jaar geleden had ik een droom over de gezamenlijke ontwikkeling van de Vrije Universiteit en Hogeschool Windesheim. Die droom is niet uitgekomen, maar ze is ook nog niet voorbij", stelde de man die het afgelopen decennium boegbeeld was van de hbo-instelling. "Het doel is niet veranderd", benadrukte hij. "Slechts de weg ernaar toe is gewijzigd."

De opening van het nieuwe hogeschooljaar werd verder vormgegeven door Gaston Sporre en zakenvrouw Grace Boldewijn, die spraken over ondernemerschap en excellentie. Sporre had een duidelijke boodschap aan Windesheim: "Strenge meesters maken goede studenten. Dus, stel maar hoge eisen aan de studenten. Daar worden ze beter van."

Geen opmerkingen: