Bron: Brabants Dagblad
TILBURG - Zijn Academie voor Drama leidde bekende Nederlanders op als Theo Maassen en Yvon Jaspers, maar daarmee geconfronteerd zegt Ad Overweel dat zijn opleiding vooral goede docenten aflevert voor scholen en culturele centra: dat zijn geen BN'ers, maar wel ambachtslui met veel verstand van theater. Ad Overweel (65) neemt vandaag afscheid als directeur van de Academie voor Drama in Tilburg, een hbo-opleiding waarvan hij aan de basis heeft gestaan.
Zo'n 22 jaar geleden werd hij benaderd om een theateropleiding te beginnen in Eindhoven. "Ik werkte als docent op de toneelschool in Maastricht. De gemeente Eindhoven wilde in de stad een Academie voor Drama vestigen en had al een gebouw op het oog. Het werk bleek bloedspannend en avontuurlijk. We hadden niets. Ik kon mijn eigen docenten aantrekken en moest zelf een onderwijsprogramma maken. We kregen onderdak in het oude Augustinianum, een klooster midden in de stad. Tijdens de verbouwing al hebben we het gekraakt en zijn er meteen in gaan werken."
De opleiding startte met dertig studenten, waarvan er tien zijn afgestudeerd. Inmiddels geven de docenten aan de Academie voor Drama les aan 105 studenten van wie zo'n 35 studenten in deeltijd.
In 2005 is de opleiding naar Tilburg verhuisd. De theaterstudenten zitten nu samen met studenten dans, klassieke muziek, beeldende kunst en rockmuziek in het gebouw van Fontys Hogeschool voor de Kunsten aan de Bisschop Zwijsenstraat.
Die verhuizing riep weerstand op bij docenten en studenten. Overweel: "We zaten heerlijk in een mooi oud gebouw en gingen terug van 2000 naar 1200 vierkante meter. Zelf had ik gemengde gevoelens over de verhuizing, want het is ook heel interessant om met andere opleidingen samen te werken. Het biedt de kans op interessante discussies over kunst en maatschappij. Zelf zeg ik altijd dat onze opleiding door de verhuizing wereldwijzer is geworden."
Ad Overweel, die is opgevolgd door Marcel Jansen, noemt zijn opleiding de beste Academie voor Drama van Nederland. "Dat is feitelijk ook zo. En we zijn de geestigste. We hebben docenten met veel humor en bij de selectie van studenten letten we op authenticiteit en een rijke verbeelding." En dat blijkt ook uit de lijst met afgestudeerden, vindt hij. "Oud-studenten horen niet tot de amusementspenose, het zijn geen mensen die graag leuk willen zijn, maar ze onderscheiden zich met smakelijke, intelligente humor."
In iedereen zit een potentiële acteur, stelt Ad Overweel, maar dat wil niet zeggen dat alle studenten moeiteloos door de opleiding rollen. Van de eerstejaars valt 30 procent af, vroeger was dat zelfs 60 procent. "Het is een zware studie. Sommigen kunnen het emotioneel niet aan of er zit bij de student niet in wat we vooraf hebben ingeschat."
Na een gewenningsperiode krijgt de Academie voor Drama steeds meer voet aan de grond in de stad.
Overweel: "We werken samen met Odulphus, Theresia, De NWE Vorst en Theaters Tilburg. Voorstellingen van studenten zijn in de stad te zien en we spelen jeugdtheatervoorstellingen op scholen. Stad en regio maken deel uit van het werkgebied van onze school."
Docenten en studenten nemen vandaag afscheid van Ad Overweel.
vrijdag 26 september 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten