zaterdag 11 oktober 2008

Boek opkomst en ondergang 'akademies'

Bron: De Stentor

KAMPEN - Journalist/auteur en oud-student in Kampen Herman Broers schrijft een boek over roerige jaren '70 en begin jaren '80 in het Kamper studentenleven. Het boek verschijnt in juni 2009.

In 1988 begon Broers, toen bijna 18 jaar oud, aan zijn studie aan de Christelijke Akademie voor Journalistiek (CAJ) in Kampen. Hij trof een bruisende studentenstad aan, ,,maar ik besefte niet dat deze al op zijn laatste benen liep. Ik heb die jaren mijn hart verpand aan deze stad". Hij maakte het staartje van het hoogtepunt en daarna vooral de teloorgang mee van Kampen als studentenstad. De stad was in jaren '70 en '80 met vier 'akademies' en twee theologische universiteiten een studentenbolwerk in wording.

Het merendeel van de studenten, tussen 1982 en 1989 bijna 2.500 in totaal, woonde in Kampen op kamers. Het 'christelijke bolwerk' Kampen kreeg plots te maken met studentenprotesten en luidruchtige linkse jongeren uit heel Nederland die graag hun stem lieten horen. De meeste van hen vertrokken weer maar een aantal bleef, onder wie Broers. Ze bouwden hier een bestaan op en belandden soms op belangrijke maatschappelijke posities. Er deden toen, en ook nu nog, vele wilde verhalen de ronde over de 'akademiejaren', zegt Broers.

Verhalen die hij in zijn boek wil duiden en van een historisch perspectief wil voorzien. Zo leefde bij studenten de angst dat ze in de weekenden in de stad niet fatsoenlijk over straat konden. ,,Die angst was met name tussen 1979 en 1982 reƫel maar leefde in latere jaren nog steeds. Een deel van de Kamper jongeren voelde zich toen uitgedaagd door die toestroom aan vrije studenten. Hun koninkrijkje werd aangetast en dat leidde menigmaal tot vechtpartijen op straat en in de kroeg."

Jongeren van het CDA - verenigd in het CDJA- onderzochten in 1982 de integratie van studenten in de stad. Ze publiceerden hun bevindingen in het rapport 'Blauw Haar'. Een van de opstellers was Pieter Treep, de huidig fractievoorzitter van CDA Kampen. Dat rapport werd breed opgepikt door de landelijke media en ineens stond de stad als studentenbolwerk bekend.

Geen opmerkingen: