zaterdag 11 oktober 2008

Lege kazernes werden stampvolle hogescholen

Bron: De Stentor

KAMPEN - Kazernes in de voormalige garnizoensstad Kampen werden vanaf 1976 rap gevuld door academies en hun duizenden studenten.

Hoe kwam het dat Kampen in korte tijd een echte HBO-stad werd? Sinds het vertrek van het laatste deel van het garnizoen in 1970 stonden de grote kazernecomplexen in de stad leeg. Met name de Van Heutsz en de Vloeddijkkazerne leken bij uitstek geschikt voor de huisvesting van hoger onderwijs. Wim Veenendaal, hoofd Bureau van de Theologische Hogeschool (synodaal), was de grote motor achter de komst van het HBO naar Kampen. Hij wilde in Kampen een klimaat scheppen dat de theologische universiteit voor de stad zou kunnen behouden. Veenendaal vond in burgemeester Sybren van Tuinen een bondgenoot. In augustus 1976 startte Christelijke Sociale Akademie De IJsselpoort met ongeveer honderd studenten in het Torengebouw van de Van Heutszkazerne, met in die eerste lichting onder meer de huidige voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra en Gerda Verburg, nu minister van landbouw.

Twee jaar later volgde de Christelijke Akademie voor Beeldende Kunsten in de linkervleugel van de kazerne. Weer een jaar later kwam de Christelijke Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar ofwel de theaterschool. De vierde hogeschool was de Christelijke Akademie voor Journalistiek die in 1981 van start ging. Op hun eerste schooldag was er nog geen inventaris, behalve een grote vuilnisemmer, waarvan de legende vertelt dat dit derhalve de zetel werd van de directeur.

In de voorjaarsvakantie van 1982 brandde een vleugel van de Van Heutszkazerne uit, waardoor de gloednieuwe inventaris van de studenten journalistiek alweer in vlammen opging. Toen de sociale academie in 1982 naar het oude Almere College aan het Engelenbergplantsoen vertrok, kwam de CAJ op hun beurt terecht in het Torengebouw.

De opkomst begon bij de sociale academie, de neergang ook. Door schaalvergroting in het onderwijs ontstond de hogeschool Windesheim in Zwolle, waar de sociale academie in 1987 naartoe verhuisde, daartoe gedwongen door een fikse terugloop in de aantallen studenten. In 1989 volgde de journalistenschool, omdat ze de enorme groei van het studentenaantal in Kampen niet meer konden bolwerken en in Zwolle nieuw konden bouwen. In 1997 vertrok de theaterschool en uiteindelijk in 2004 als laatste de kunstacademie. Sindsdien staat de Van Heutszkazerne weer leeg.

Geen opmerkingen: